Proteina C reactivă (CRP) și cauzele valorilor crescute
28 iulie 2023Efectele deficienței de Vitamina D
4 octombrie 2023Ficatul este un organ vital, responsabil de numeroase funcții esențiale în organism, cum sunt detoxifierea, sinteza proteinelor și producerea bilei pentru digestie. În cazul în care ficatul este afectat, un set de enzime numite transaminaze ajută la detectarea problemelor și la evaluarea stării de sănătate a acestui organ. Descoperă în cuprinsul acestui material ce sunt transaminazele și ce rol au în depistarea bolilor hepatice. Află care sunt valorile normale, dar și cum poți obține un diagnostic rapid în caz de suspiciuni!
Ce sunt transaminazele
Transaminazele, cunoscute și sub denumirea de enzime hepatice sau aminotransferaze, sunt enzime implicate în metabolismul aminoacizilor. Ele se găsesc în principal în ficat, dar și în alte țesuturi, cum ar fi mușchii și inima. Cele două tipuri principale de transaminaze sunt: alaninaminotransferaza (ALT) și aspartataminotransferaza (AST). Măsurarea lor folosește la diagnosticarea și monitorizarea anumitor boli (de natură hepatică, dar nu numai).
Alaninaminotransferaza (ALT)
De asemenea, cunoscută sub denumirea de transaminaza glutamic-piruvică (TGP), ALT este concentrată în principal în celulele hepatice. Când celulele hepatice sunt deteriorate sau distruse, ALT este eliberată în sânge, ceea ce duce la creșterea nivelului său seric. În condiții normale, concentrația de ALT în sânge este redusă, iar atunci când valoarea ei crește, avem de-a face cu un semnal de alarmă în privința unei afecțiuni hepatice.
Aspartataminotransferaza (AST)
Cunoscută și sub denumirea de transaminaza glutamic-oxalacetică (TGO), AST este prezentă nu numai în ficat, ci și în alte țesuturi, cum ar fi inima, mușchii scheletici și rinichii. Creșterea nivelului de AST poate indica, de asemenea, anumite probleme de natură hepatică.
Valorile normale ale transaminazelor
Valorile normale ale transaminazelor pot varia ușor în funcție de laborator sau în funcție de metoda de testare utilizată. În general, valorile normale pentru ALT și AST sunt exprimate în unități internaționale pe litru (U/L).
Valorile normale pentru ALT, în cazul adulților, sunt:
- Femei: <35 U/L;
- Bărbați: <50 U/L.
Pentru AST, intervalele de referință, în cazul adulților, sunt: 0-35 unități/L.
Dacă rezultatele testelor de sânge arată că valorile transaminazelor depășesc limitele normale, acest lucru poate indica o posibilă afecțiune hepatică!
Valorile anormale ale transaminazelor și boli asociate
Ce indică valorile crescute ale ALT
Creșterea nivelului de transaminaze poate indica prezența unor probleme de sănătate, la nivelul ficatului. Spre exemplu, valorile crescute ale ALT se întâlnesc în situații precum:
- leziuni hepatice induse de consumul de alcool;
- steatoza hepatică (ficat gras);
- hepatita (inflamație hepatică) acută sau cronică;
- ciroza (o afecțiune avansată a ficatului, caracterizată prin cicatrizarea țesutului hepatic și pierderea funcției normale a acestuia);
- hepatită toxică (administrarea de medicamente toxice pentru ficat);
- cancer hepatic;
- ischemie hepatică (flux de sange insuficient către ficat, ceea ce duce la moartea țesutului hepatic);
- hemocromatoza (prea mult fier în organism);
- mononucleoza;
- afecțiuni genetice precum Boala Wilson (stocarea în exces a cuprului în organism).
Ce indică valorile scăzute ale ALT
Atât AST, cât și ALT sunt dependente de vitamina B6. În timp ce nivelurile adecvate de vitamina B6 garantează măsurarea cu exactitate a concentrațiilor de AST și ALT, epuizarea vitaminei B6 (malnutriție, alcoolism) poate duce la valori fals-scăzute de AST și ALT.
Ce indică valorile crescute ale AST
Nivelurile foarte ridicate ale aspartataminotransferazei (10-100 ori mai mari față de valoarea normală) sunt asociate afecțiunilor precum:
- traumatisme hepatice;
- leziuni hepatice (hepatită virală acută, hepatită toxică, hepatită acută fulminantă);
- necroza tumorală;
- infarct de miocard acut (afecțiuni extrahepatice);
Nivelurile moderat ridicate de aspartataminotransferazei ar putea indica:
- hepatita cronică;
- hepatita alcoolică;
- colestaza;
- leziuni musculare (distrofie musculară, dermatomiozită, traumatisme);
- anemii hemolitice, hemoliza de alte cauze;
- leziuni cardiace (atac de cord, insuficiență cardiacă);
- leziuni renale;
- embolie pulmonară.
Printre condițiile medicale asociate cu niveluri ușor ridicate de aspartataminotransferaza se pot număra:
- steatoza hepatică (ficat gras);
- consumul excesiv de alcool;
- ciroza (AST>ALT);
- mononucleoza;
- excesul medicamentos.
Ce indică valorile scăzute ale AST
Scăderea nivelului de AST poate apărea în sarcină (<10 U/L), azotemie sau dializa renală cronică.
Testarea rapidă: primul răspuns, primul pas spre starea de bine
În concluzie, transaminazele joacă un rol esențial în depistarea bolilor ficatului, oferind informații importante despre sănătatea acestui organ. Testele de sânge pot identifica afecțiunile hepatice în stadii incipiente, ceea ce facilitează tratarea precoce și gestionarea adecvată a sănătății ficatului.
Dacă ai îngrijorări cu privire la starea ta de sănătatea, poți folosi cu încredere testul rapid pentru afecțiuni ale ficatului. Este un test imunologic, ușor de făcut acasă, în orice moment al zilei. Depistează în 10 minute, într-o picătură de sânge, afecțiunile ficatului determinate de valorile crescute ale transaminazelor (ALT și AST).
Este important să subliniem că valorile crescute ale transaminazelor nu oferă un diagnostic final, ci reprezintă un semnal de alarmă cu privire la o posibilă afecțiune hepatică. În cazul obținerii unui rezultat pozitiv, ai nevoie de investigații amănunțite, recomandate de medicul specialist.