Cele mai comune cinci întrebuințări ale clorhexidinei
28 iulie 2023Transaminazele și rolul lor în depistarea bolilor ficatului
28 iulie 2023Proteina C reactivă (CRP) este o proteină produsă de ficat în timpul proceselor inflamatorii (infecții) prezente în organism. Ea face parte din categoria proteinelor de fază acută, adică nivelul său crește semnificativ în sânge în timpul reacțiilor inflamatorii acute. CRP a devenit, astfel, un biomarker esențial pentru specialiști în diagnosticarea și monitorizarea bolilor inflamatorii, infecțiilor, precum și a altor afecțiuni cronice. Află mai multe informații, din acest articol, despre cum acționează poteina C reactivă și despre cauzele valorilor sale anormale!
Cum acționează proteina C reactivă
Proteina C reactivă este un element-cheie al sistemului imunitar și joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor și inflamațiilor. Ea se leagă de moleculele prezente în sânge, cum ar fi bacterii, virusuri sau alte particule străine și ajută la activarea sistemului, care are ca scop distrugerea acestor agenți patogeni. De asemenea, are capacitatea de a activa celulele imunitare, pentru ca acestea să lupte împotriva infecțiilor.
Nivelurile normale ale CRP în sânge sunt de obicei foarte scăzute. În mod normal, aceasta poate fi nedetectabilă sau prezentă cu valori foarte mici, sub 10 mg/L. În schimb, în timpul unei reacții inflamatorii acute, nivelul CRP poate crește rapid, ajungând la câteva sute de mg/L sau chiar mai mult.
Condițiile în care valorile CRP sunt crescute
Este important ții cont de faptul că nivelurile crescute ale PCR-ului pot fi cauzate de mai multe afecțiuni. Printre acestea se numără:
- infecții;
- inflamații;
- boli autoimune;
- traumatisme;
- stres fizic intens.
În unele cazuri, nivelul CRP poate fi crescut și în absența unor afecțiuni evidente.
Utilitatea determinării proteinei C reactive în practica medicală
Proteina C reactivă este unul din cei mai folosiți markeri biochimici în practica medical. Iată câteva aplicații clinice!
Diagnosticarea infecțiilor
Nivelurile crescute ale proteinei C reactive în sânge pot indica prezența unei infecții în organism. Aceasta s-a dovedit extrem de utilă în stabilirea unui diagnostic precis, precum și în diferențierea infecțiilor bacteriene de cele virale. De exemplu, o creștere semnificativă a CRP poate indica o infecție bacteriană, în timp ce niveluri mai moderate pot fi asociate cu infecții virale.
Monitorizarea bolilor inflamatorii
Proteina C reactivă este un indicator sensibil al inflamației. În bolile inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă sau boala inflamatorie intestinală, nivelurile ridicate ale CRP pot indica agravarea sau răspunsul la tratament.
Evaluarea riscurilor asociate bolilor cardiovasculare
CRP poate fi utilizată pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare. Studiile au arătat că nivelurile ridicate ale acestei protein pot fi asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Screening-ul în complicațiile postoperatorii
După intervențiile chirurgicale complexe, nivelurile crescute de CRP pot indica prezența complicațiilor postoperatorii (infecțiilor).
Datorită capacității sale de a crește rapid în sânge în timpul inflamațiilor acute, CRP furnizează informații valoroase în ceea ce privește diagnosticarea corectă, monitorizarea evoluției afecțiunilor și evaluarea răspunsului la tratament.
Află cum poți determina nivelul de CRP în 10 minute
Dacă ai anumite suspiciuni în privința stării tale de sănătate sau dacă, pur și simplu, nu ai posibilitatea să ajungi la un laborator specializat pentru monitorizarea efectelor unui tratament prescris, iată cum poți obține un ghidaj precis, fără să părăsești confortul casei.
Testul rapid pentru proteina C reactivă (CRP) este un test imunologic, specific, ușor de făcut acasă, în orice moment al zilei. Depistează în 10 minute, într-o picătură de sânge, nivelul crescut de proteină C reactivă (CRP).
Este recomandat să te testezi de la apariția primelor semne și simptome precum: febră, cefalee sau slăbiciune.
Dacă obții un rezultat pozitiv sau dacă obții un rezultat negativ, dar simptomele persistă, e important să iei legătura cu medicul tău. E indicat ca interpretarea rezultatelor să fie făcută într-un context clinic, luând în considerare istoricul tău medical, simptomele prezente, precum și alte investigații solicitate.
Proteina C reactivă reprezintă un marker de mare utilitate în depistarea diferențiată și rapidă a unei infecții, de pildă, precum și în gestionarea eficientă a disfuncțiilor pe care le poate semnala, la nivelul întregului organism.