
Boala celiacă: cauze, simptome și diagnostic rapid
24 iulie 2023
Gastrita: cauze, simptome și depistare rapidă
24 iulie 2023
Colonul iritabil, cunoscut și sub denumirea de sindromul de colon iritabil sau sindromul colonului iritabil, este o afecțiune gastrointestinală comună, caracterizată prin tulburări ale tranzitului intestinal și simptome digestive. Această problemă afectează milioane de oameni din întreaga lume și poate provoca un disconfort semnificativ, precum și o calitate scăzută a vieții. Iată tot ce trebuie să știi despre colonul iritabil!
Cauze
Specialiștii consideră că, la baza declanșării acestei afecțiuni, stau mai mulți factori. Printre aceștia se numără:
- sensibilitatea crescută a intestinului (adică un intestin mai sensibil la stimuli normali);
- motilitate intestinală anormală (tranzitul poate fi perturbat din cauza contracțiilor musculare anormale ale intestinului);
- factorii genetici;
- dezechilibre microbiene la nivelul florei intestinale;
- stresul și anxietatea (pot agrava simptomele).
Simptome
În cazul sindromului de colon iritabil, simptomele pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente includ:
Durere abdominală
De obicei, este vorba de o durere difuză, însoțită de senzația de balonare și disconfort.
Tulburări ale tranzitului intestinal
Te poți confrunta, alternativ sau simultan, cu diaree și constipație.
Gaze și balonare
Un alt semnal de alarmă poate fi senzația persistentă de umflare a abdomenului, asociată cu acumularea de gaze.
Urgență la defecație
Uneori, poți simți o nevoie urgentă de a merge la toaletă.
Mucus în scaun
Prezența mucusului în scaun ar trebui să te determine să îți pui niște semne de întrebare. Trebuie să știi, însă, că nu este vorba de un simptom specific al sindromului de colon iritabil.
Este important de menționat că această afecțiune nu provoacă leziuni permanente la nivelul intestinului și nu crește riscul de a dezvolta alte boli grave, cum ar fi cancerul colorectal.
Este important să-ți cunoști și să-ți monitorizezi simptomele! Diagnosticul colonului iritabil se bazează pe anamneză (istoric medical) și simptomele prezentate. Medicul va exclude, astfel, alte afecțiuni digestive, cum ar fi boala celiacă, boala inflamatorie intestinală, colită ulcerativă, boala Crohn sau cancerul colorectal.
Testarea rapidă în cazul problemelor intestinale: diagnostic în 10 minute!
Atunci când experimentezi simptome gastrointestinale, este normal să te îngrijorezi cu privire la cauza lor. Efectuarea uni test îți poate reduce incertitudinea și îți poate oferi liniștea pe care o ai atunci când există claritate în privința stării tale de sănătate.
Dacă printre simptomele menționate mai sus se regăsesc și altele precum: dureri abdominale, diaree, scaun cu sânge, incontinență fecală, scăderea apetitului, febră, anemie, atunci este recomandat să iei măsuri pentru a-ți redobândi starea de bine, în cel mai scurt timp posibil.
În cazul sindromului de colon iritabil, de pildă, nu există un test specific pentru a confirma diagnosticul, dar pot fi efectuate teste suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni. În anumite cazuri, medicul poate recomanda și colonoscopia.
În multe cazuri, simptomele gastrointestinale pot fi asociate cu afecțiuni minore sau temporare. Cu toate acestea, există și riscul ca aceste simptome să fie semnele unei afecțiuni grave.
Prin efectuarea Testului rapid pentru afecțiuni intestinale, poți exclude sau confirma prezența unor boli serioase, asigurându-te că nu treci cu vederea o problemă medicală importantă.
Testul este ușor de făcut acasă, în orice moment al zilei. Depistează în 10 minute, într-o probă de materii fecale, afecțiunile intestinale, prin detectarea nivelului crescut al calprotectinei. Calprotectina este o proteină specifică bolilor inflamatorii intestinale care ajută la depistarea precoce a bolii Crohn, a Sindromului intestinului iritabil și a colitei ulcerative. În cazul unui rezultat pozitiv, ia legătura cu medicul tău!
Ce mai poți face pentru ameliorarea problemelor intestianale
Pe lângă administrarea tratamentului indicat de specialist, iată ce mai poți include în rutina ta, pentru ameliorarea simptomelor neplăcute:
- elimină din dietă alimentele care par să agraveze simptomele, cum ar fi alimentele grase, lactatele, cafeaua sau alimentele picante;
- interesează-te de terapia cognitiv-comportamentală și biofeedback-ul (pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății);
- probioticele îți pot fi utile pentru a-ți spori sănătatea florei intestinale;
- adoptă un stil de viață sănătos, care să includă exerciții fizice regulate;
- ai grijă să te odihnești suficient.