
Efectuarea unui Test Rapid de Prostată: 10 Beneficii Esențiale pentru Sănătatea Ta
24 mai 2023
Tot ce trebuie să știi despre colonul iritabil
24 iulie 2023
Boala celiacă, denumită și enteropatie glutenică sau intoleranță la gluten, este o afecțiune cronică autoimună care afectează intestinul subțire. Este declanșată de consumul de gluten, o proteină care se găsește în cerealele precum grâul, secara și orzul. În cazul bolii celiace, consumul de gluten declanșează, practic, o reacție imună anormală, care afectează vilozitățile intestinale (responsabile de absorbția nutrienților). Află din acest articol mai multe despre cum poți să recunoști și să gestionezi boala celiacă: cauze, simptome și diagnostic rapid!
Cauze: rolul predispoziției genetice în declanșarea bolii celiace
Mecanismul exact al bolii celiace implică interacțiunea dintre factori genetici, imunologici și mediul înconjurător.
Boala celiacă este cauzată de o reacție autoimună la gluten. În cazul persoanelor cu predispoziție genetică, glutenul declanșează un răspuns imun care atacă vilozitățile intestinale. Vilozitățile sunt mici proeminențe învelite în mucoasa intestinului subțire și au rolul de a crește suprafața de absorbție a nutrienților. Atunci când aceste vilozități sunt afectate și aplatizate de către sistemul imunitar, capacitatea organismului de a absorbi nutrienții din alimente este redusă. Prezența anumitor gene HLA (Human Leukocyte Antigen) pare să joace un rol crucial în declanșarea bolii. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu aceste gene dezvoltă boala.
Simptome
Simptomele bolii celiace pot varia de la o persoană la alta și pot afecta diferite părți ale organismului. Totodată, este important de menționat că manifestările pot să nu apară imediat, fapt care, deseori, face dificilă diagnosticarea bolii celiace. Iată, însă, semnele și simptomele pe care ar trebui să le ai în vedere:
- probleme digestive (diaree, balonare, gaze, dureri abdominale, scaune grase și palide, constipație);
- pierdere în greutate inexplicabilă sau dificultăți în a câștiga în greutate (mai ales în cazul copiilor);
- malabsorbție, anemie, deficit de fier;
- tulburări de creştere/pubertate întârziată;
- stomatită aftoasă recurentă;
- hipoplazia smalțului dentar;
- oboseală cronică și slăbiciune musculară;
- astenie, iritabilitate, anxietate, depresie și schimbări de dispoziție;
- osteoporoza și osteopenia (pot apărea din cauza absorției deficitare a calciului și a vitaminei D);
- tulburări cutanate (la nivelul pielii, cum ar fi dermatita herpetiformă);
- tulburări ale ciclului menstrual.
Cum poți primi diagnosticul în 10 minute, la tine acasă
În cazul intoleranței la gluten, un diagnostic rapid și corect te va ajuta să previi complicațiile pe termen lung și va contribui, totodată, la îmbunătățirea stării tale generale de sănătate.
Există mai multe teste și metode pentru diagnosticarea acestei boli. Cu toate acestea, după cum știm, în viața de zi cu zi pot interveni momente în care să nu poți ajunge cu ușurință la un specialist. Dacă te confrunți cu unele din simptomele enumerate mai sus, află că poți obține un diagnostic în doar 10 minute, în confortul casei tale, cu ajutorul unui test specific din gama Self Care Diagnostics.
Testul rapid pentru intoleranță la gluten este un test imunologic, ușor de făcut oriunde te-ai afla, în orice moment al zilei. Acest dispozitiv medical este, practic, un test de sânge care poate detecta anticorpii specifici acestei afecțiuni. Astfel, în doar 10 minute, testul poate depista, într-o picătură de sânge, prezența anticorpilor de tip anti t-TG IgA (aceștia semnalând prezența bolii în corp).
Important pentru tine!
Înainte de a se efectua orice teste, este necesar să consumi gluten în dieta ta, astfel încât absența acesteia să nu influențeze, într-un mod greșit, rezultatele testului.
Când este recomandată testarea
Este recomandat să faci testul, dacă simptomele persistă și dacă ai un risc crescut din punct de vedere genetic. În cazul obținerii unui rezultat pozitiv, este indicat să te adresezi unui gastroenterolog sau unui alergolog, pentru investigații suplimentare.
Se estimează că afectează 1 % din oamenii din întreaga lume au fost diagnosticați cu boala celiacă.
Intoleranța la gluten este, așadar, o problemă serioasă, destul de des întâlnită, care îți poate afecta calitatea vieții, dacă nu este diagnosticată și tratată corespunzător. Tratamentul principal al bolii celiace constă în excluderea glutenului din alimentație. Prin urmare, va trebui să eviți orice alimente care conțin gluten, inclusiv produsele de panificație, pastele, cerealele și multe alte alimente procesate. Pe lângă excluderea glutenului din dietă, în cazul unor complicații sau deficiențe nutriționale, pot fi necesare suplimente de vitamine și minerale.