Tot ce trebuie să știi despre colonul iritabil
24 iulie 2023Glanda tiroidă- cele mai frecvente afecțiuni
24 iulie 2023Disconfort abdominal și durere persistentă? Dacă te confrunți frecvent cu aceste neplăceri, s-ar putea să suferi de gastrită. Aceasta este, practic, o afecțiune inflamatorie a mucoasei stomacului. Reprezintă, totodată, o problemă de sănătate care poate afecta persoanele de toate vârstele și poate varia de la simptome ușoare până la forme severe, care necesită tratament medical adecvat. Află din acest articol mai multe informații despre ceea ce implică gastrita: cauze, simpome și depistare rapidă. Apropo, acum poți afla dacă ai o problemă somacală, în doar 10 minute. În caz că ai suspiciuni, iată ce trebuie să știi!
Cauzele gastritei
Gastrita este, într-adevăr, o afecțiune comună care se poate manifesta în cazul oricui și care poate fi cauzată de mai mulți factori. Află ce obiceiuri cotidiene te-ar putea expune riscului de a te confrunta cu această afecțiune!
Infecții bacteriene
Unul din principalii factori cauzatori este infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori), care afectează mucoasa stomacului și duodenului, declanșând inflamația.
Utilizarea îndelungată de antiinflamatoare nesteroidiene
Consumul prelungit de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (cum sunt ibuprofenul sau aspirina) poate provoca leziuni la nivelul mucoasei gastrice, precum și al duodenului.
Stresul și anxietatea
Situațiile tensionate sau stresul cronic pot contribui la apariția gastritei. Acestea pot afecta echilibrul hormonal și pot spori, astfel, hipersecreția de acid gastric.
Consumul excesiv de alcool
Consumul excesiv de alcool poate irita mucoasa stomacului și duodenului cauzând, de ademenea, inflamație.
Alimentația necorespunzătoare
Consumul excesiv de alimente grase, condimentate, acide sau bogate în conservanți poate agrava gastrita.
Simptomele gastritei
Simptomele gastritei pot varia în intensitate și pot include următoarele semne:
- durere abdominală (în partea superioară a abdomenului);
- senzație persistentă de foame/senzație de preaplin;
- arsură gastrică;
- reflux gastroesofagian;
- grețuri;
- vărsături;
- balonare și flatulență;
- pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate;
- dificultăți la înghițire;
- febră;
- eructații;
- sângerări gastrointestinale/scaune cu sânge (în formele severe de gastrită).
Testul pentru diagnosticarea rapidă a gastritei
Diagnosticarea din timp a gastritei este esențială pentru a preveni complicațiile ulterioare și pentru a putea începe un tratament adecvat.
Metodele comune de diagnostic includ: endoscopia digestivă superioară, testele pentru depistarea H. pylori (analize de sânge/scaun) sau imagistică (ecografii utile, de pildă, în depistarea unor complicații gastrointestinale asociate).
Sunt, însă, situații când lipsa timpului, lipsa banilor ori imposibilitatea de a ajunge numaidecât în cabinetul unui medic sau într-un laborator de analize specializat, te pot ține ca pe jar. Pentru liniștea ta, poți alege testul rapid pentru afecțiuni ale stomacului.
Testul rapid pentru afecțiuni ale stomacului depistează infecția cu Helicobacter pylori (indentifică prezența anticorpilor anti-HP), care se localizează în zona stomacului și a intestinului subțire. Autotestarea te poate ajuta, astfel, să preîntâmpini complicații precum gastrita, ulcerul sau cancerul de stomac.
După cum ai aflat din rândurile anterioare, prezența bacteriei H. pylori este una din principalele cauze ale gastritei.
Sănătatea ta este primordială și, ca să câștigi timp, testul îți oferă în doar 10 minute răspunsul de care ai nevoie pentru recuperarea stării tale de bine. Este suficientă o mică picătură de sânge (recoltată din deget), ca să obții, cu precizie, date importante despre ceea ce se întâmplă în corpul tău.
În plus, dispozitivul este foarte ușor de folosit, în confortul și intimitatea casei tale, și poate fi întrebuințat în orice moment al zilei.
Ține cont că tratarea infecției, la timp, cu antibioticele prescrise de medic ameliorează simptomele și împiedică apariția complicațiilor.
Când se impune să te adresezi specialistului
Dacă alegi să te testezi acasă, este important să ții cont de câteva aspecte și să nu amâni vizita la specialist atunci când:
- Prezinți simptome severe
Printre acestea numărându-se sângerările gastrointestinale, vărsăturile cu sânge sau durerile abdominale intense; nu ezita să cauți asistență medicală imediată, indiferent de rezultatul testului rapid pe care l-ai efectuat acasă.
- Obții un rezultat pozitiv sau ai simptome specifice gastritei
Dacă obții un rezultat pozitiv, este esențial să iei legătura un medic gastroenterolog sau cu medicul tău de familie. Astfel, vei primi îndrumări adecvate pentru începerea din pripă a tratamentului.
Un rezultat pozitiv este atunci când, în fereastra de sub marcajele T (test) și C (control) apar două linii colorate. Culoarea liniei T poate fi mai puțin intensă decât cea a liniei C. Acest rezultat arată că proba de sânge conține anticorpi anti-HP. În acest caz ar trebui să mergi la medic, în cel mai scurt timp posibil.
În concluzie, testul rapid pentru afecțiuni ale stomacului îți poate oferi un prim ghidaj în vederea depistării infecției cu H. pylori. Acest tip de testare nu poate înlocui, însă, un diagnostic medical complet. Așadar, dacă simptomele persistă, deși rezultatul pe care l-ai obținut este unul negativ, este recomandat să ceri ajutor specializat pentru investigații suplimentare.