5 mituri despre durerea menstruală
18 martie 2024Pentru cât timp pot fi detectate drogurile în urină?
14 iunie 2024Ce este infecția urinară?
Infecțiile urinare, sau infecțiile tractului urinar (ITU), sunt infecții care apar/pot apărea în orice parte a sistemului urinar, care include rinichii, vezica urinară, ureterele și uretra. Acestea sunt cauzate de microorganisme, cel mai adesea bacterii, deși ciupercile și virusurile pot fi, de asemenea, vinovate în unele cazuri.
Cauze infecție urinară
Infecțiile tractului urinar sunt, în mod tipic, cauzate de intruziunea și înmulțirea bacteriilor în sistemul urinar. Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de Escherichia coli (E. coli), o bacterie găsită în mod normal în intestin. Femeile sunt mai susceptibile să dezvolte infecții urinare datorită proximității dintre uretră și anus, precum și lungimii mai scurte a uretrei, care facilitează migrarea bacteriilor în vezică.
Factori de risc
-anatomia feminină: femeile au o uretră mai scurtă, ceea ce reduce distanța pe care bacteriile trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la vezica urinară;
-activitatea sexuală: anumite tipuri de activități sexuale pot introduce bacterii în tractul urinar;
-menopauza: modificările în tractul urinar și scăderea nivelului de estrogen pot crește susceptibilitatea la infecții urinare;
-utilizarea anumitor tipuri de contraceptive, cum ar fi diafragmele, pot crește riscul de infecții urinare;
-utilizarea cateterelor.
Tipuri de infecții urinare
Există trei tipuri de infecții urinare:
Uretrita
Infecție cu transmitere sexuală, se manifestă printr-o inflamație la nivelul uretrei. Printre simptome se numără: durere și usturime în timpul urinării, posibil secreție uretrală, disconfort în timpul actului sexual, ejaculare dureroasă, etc.
Cistita
Cea mai frecventă formă de infecție urinară, este o inflamație a vezicii urinare. Simptomele cistitei sunt urinări frecvente și dureroase, senzație de presiune la nivelul abdomenului inferior și mirosul neplăcut al urinei.
Pielonefrita
Cel mai adesea o complicație a infecției urinare joase, afectează rinichii, fiind cauzată de diferite bacterii. Vărsăturile, febra și frisoanele, precum și durerile lombare sunt simptome specifice acesteia.
Simptome infecție urinară
Simptomele infecțiilor urinare pot varia de la ușoare la severe și pot include:
-urgența de a urina și urinare frecventă;
-durere sau disconfort (senzație de arsură) în timpul urinării;
-urină tulbure sau cu miros puternic;
-durere sau presiune în partea de jos a abdomenului;
-în unele cazuri, febră și oboseală;
-dureri lombare;
-anumite populații, cum ar fi vârstnicii, pot prezenta simptome atipice, cum ar fi confuzia sau schimbările de comportament, ceea ce poate complica diagnosticul și tratamentul.
Cum se transmite infecția urinară?
Infecțiile urinare nu sunt contagioase și nu pot fi transmise de la o persoană la alta asemenea răcelilor sau gripei. Ele apar, de obicei, când bacterii din materiile fecale sau intestine intră în tractul urinar prin uretră. Factori precum activitatea sexuală, retenția urinară sau utilizarea anumitor contraceptive pot crește riscul dezvoltării infecțiilor urinare.
Cine poate fi afectat de infecție urinară?
Oricine, la orice vârstă poate avea o infecție urinară. Femeile sunt cele mai afectate pentru că acestea au uretra scurtă, ceea ce face mai ușoară pătrunderea bacteriilor, mai ales în timpul actului sexual. Aproximativ 50% dintre femei vor suferi cel puțin o dată în viață din cauza acestei afecțiuni.
Bărbații pot dezvolta o infecție urinară indiferent de vârstă, însă frecvența infecției este mai mare la cei trecuți de 45-50 de ani, datorită afecțiunilor prostatei.
Riscuri infecție urinară
Infecțiile urinare netratate pot cauza probleme grave de sănătate, inclusiv pielonefrită acută, infecții renale recurente, și în cazuri severe, septicemie, care poate fi fatală. În plus, femeile însărcinate cu infecții urinare netratate pot avea un risc crescut de a naște prematur.
Înțelegerea infecțiilor urinare este esențială, deoarece acestea sunt comune și pot cauza disconfort semnificativ, dar în general sunt ușor de tratat atunci când sunt abordate prompt și corespunzător. Este importantă consultarea unui medic specialist pentru un diagnostic și management corect.
Cum se poate preveni infecția urinară?
Metode de prevenire a infecțiilor urinare:
-consumul unei cantități suficiente de apă pentru a elimina bacteriile;
-urinarea când este necesar și golirea completă a vezicii urinare;
-urinarea după activitate sexuală;
-administrarea de antibiotice profilactice la persoanele predispuse la infecții recurente;
-consilierea cu privire la utilizarea corectă a cateterelor și a altor dispozitive medicale.
Tratament infecție urinară
Infecțiile urinare sunt tratate cel mai adesea cu diferite antibiotice și diferite suplimente alimentare pe bază de merișor. Tratamentul trebuie urmat pe întreaga perioadă recomandată de medicul specialist deoarece boala poate recidiva.
Femeile însărcinate trebuie să își monitorizeze urina pentru a depista din timp infecțiile urinare. Dacă infecția ajunge la rinichi, există riscuri pentru făt.
Cum afli daca ai o infecție urinară?
Testul rapid pentru infecții urinare, de la Veneris, este cea mai la îndemână soluție. Se folosește cu ușurință, în intimitatea casei, și oferă un diagnostic rapid și precis.
Cum funcționează testul rapid pentru infecție urinară?
Afli rezultatul prin testarea unei mostre de urină, în doar câteva minute, cu o acuratețe de peste 99%.
-
Test rapid de PH pentru infecții vaginale19.90 lei
-
Test rapid pentru infecții urinare15.90 lei
-
Test rapid pentru candidoză33.90 lei