
Glanda tiroidă- cele mai frecvente afecțiuni
24 iulie 2023
Albumina și bolile cronice ale rinichilor
28 iulie 2023
Helicobacter pylori este o bacterie care colonizează mucoasa stomacului și a duodenului. Această bacterie joacă un rol important în dezvoltarea unor afecțiuni gastrointestinale grave. Cu toate acestea, este important să înțelegem că nu toate persoanele infectate cu Helicobacter pylori vor dobândi, automat, alte boli asociate. Dezvoltarea complicațiilor depinde de o serie de factori, inclusiv de starea imunitară a individului în cauză, dar și de alți factori de mediu. Află mai multe despre Helicobacter Pylori și bolile pe care le poate provoca, dar și ce ai de făcut pentru a reduce riscul contractării acestei bacterii!
Cauzele infectării cu Helicobacter pylori
Infecția cu Helicobacter pylori poate apărea în urma consumului de alimente sau apă contaminate cu această bacterie. Bacteria se mai poate contracta, de asemenea, prin contactul cu saliva/fecalele unei persoane infectate. Unele dintre cauzele asociate infectării includ:
Condițiile de igienă precare
Infecția este mai frecvent întâlnită în țările subdezvoltate și în regiunile dens populate.
Contactul cu persoane infectate
Infecția poate fi transmisă de la o persoană infectată la alta, în special în cazul membrilor din aceeași familie sau în colectivități.
Consumul de alimente contaminate
Consumul de alimente insuficient spălate și preparate termic, în special în țările în curs de dezvoltare, poate contribui la transmiterea bacteriei.
Bolile asociate cu Helicobacter pylori
Infecția cu Helicobacter pylori este asociată cu mai multe afecțiuni gastrointestinale, dintre care cele mai comune sunt:
Gastrita
Infecția cu H. pylori este una dintre principalele cauze ale gastritei, o afecțiune inflamatorie a mucoasei stomacului. Bacteria poate afecta sistemul de apărare a mucoasei stomacului, generând o serie de simptome neplăcute.
Ulcer gastric
Infecția cu H. pylori poate contribui la formarea ulcerului gastric (o leziune deschisă sau o eroziune în mucoasa stomacului). Bacteriile pot deteriora stratul protector al mucoasei, permițând acidului gastric să irite țesutul și să provoace ulcerații.
Ulcer duodenal
Helicobacter pylori este, de asemenea asociată, cu ulcerul duodenal, o afecțiune similară cu ulcerul gastric, dar localizată la nivelul primului segment al intestinului subțire (duoden).
Cancer gastric
Infecția persistentă cu H. pylori este un factor de risc major în ceea ce privește dezvoltarea cancerului gastric. Aceasta poate provoca inflamație cronică a mucoasei stomacului, crescând riscul de transformare malignă a celulelor.
Linfom gastric de tip MALT
Limfomul gastric de tip MALT (Mucosa-Associated Lymphoid Tissue) este o formă de limfom non-Hodgkin, care afectează țesutul limfoid asociat mucoasei stomacului. Acest tip de limfom se dezvoltă, în principal, în asociere cu infecția cu Helicobacter pylori.
Dacă prezinți simptome precum dureri abdominale persistente, arsuri sau reflux gastric, sau dacă ai un risc crescut de infecție cu H. pylori, este recomandat să investighezi simptomele din pripă, pentru a obține un răspuns cert în privința stării tale de sănătate.
Cum afli, în zece minute, dacă te suferi de afecțiuni stomacale
În acest sens, îți poate fi de mare ajutor testul rapid pentru afecțiuni ale stomacului. Acest test identifică, în doar 10 minute, prezența anticorpilor specifici Helicobacter pylori în sângele tău. Anticorpii sunt produși de sistemul tău imunitar, atunci când acesta începe să combată infecția din corpul.
Testul poate fi efectuat acasă și se utilizează în câțiva pași simpli, pe care îi vei regăsi înscriși în prospect.
Folosirea acestui dispozitiv medical prespune să recoltezi o singură picătură de sânge din deget, ca să ți se confirme sau să ți se infirme, astfel, prezența anticorpilor.
Testul rapid pentru depistarea Helicobacter pylori este extrem de util, pentru că oferă rezultate rapide, de înaltă precizie, care îți va permite să începi, în cel mai scurt timp posibil, tratamentul prescris de medic.
Cum poți preveni apariția bolilor asociate infecției cu Helicobacter pylori
Deși nu există o metodă garantată prin care să previi infectarea, există, totuși, anumite măsuri pe care le poți adopta, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Iată ce trebuie să ai în vedere!
- spală-te în mod regulat pe mâini;
- asigură-te că gătești suficient carnea;
- aigură-te că apa destinată consumului provine din surse sigure;
- evită contactul cu persoanele infectate;
- evită să împarți tacâmuri, pahare sau alte obiecte cu o persoană infectată;
- evită contactul cu obiectele care pot fi contaminate cu fecale;
- elimină consumul excesiv de alcool, dar și fumatul (pot agrava inflamația gastrică și pot crește ricul complicațiilor asociate);
- evită consumului excesiv de alimente bogate în grăsimi, condimente și alimente procesate (acestea întrețin iritarea țesutului gastric).
În cazul în care ai contractat, totuși, Helicobacter pylori, este important să te adresezi unui specialist și să urmezi tratamentul adecvat pe care acesta ți-l va prescrie. Tratamentul implică, de obicei, administrarea de antibiotice și alte medicamente, care îți vor reduce aciditatea gastrică.